תאילנד: שלא יעבדו עליכם!
אל תטוסו לתאילנד לפני שקראתם את הכתבה הזאת!
כמו בכל מקום בעולם, גם בתאילנד המקומיים מנסים לעבוד על התיירים התמימים. גם על הישראלים המנוסים והחשדניים התאילנדים מצליחים לעבוד, לעיתים מדובר במלכודת תיירים קטנה ולא מזיקה, אבל במקרים מסויימים זה עלול להיות עוקץ רציני שיהרוס לכם את הטיול. צוות טרוול זון אסף עבורכם את כל הפרטים וההזהרות בכתבה שלפניכם.
עוד כתבה חשובה בסידרה שחובה לקרוא, כולל הסבר על חומרים אסורים:
תאילנד: טיפים והמלצות >>
עוקצים נפוצים
כיצד לזהות ולהמנע מניסיונות לעקוץ אתכם?
ישנן בתאילנד הרבה מאוד עוקצים ידועים, התאילנדים המציאו כל מיני שיטות כדי לקחת מהתייר התמים כסף, חלקן פשוטות ולא כ"כ מזיקות (עניין של קצת כסף ותו לא) ואחרות יותר מסוכנות שעלולות לסבך אתכם.
את העוקץ אפשר לרוב לזהות בקלות – אם תאילנדי פונה אליכם מיוזמתו רוב הסיכויים שהוא מתכנן לכם איזו קומבינה. חברים, לא להאמין ולא להקשיב לאף תאילנדי שפונה אליכם מיוזמתו ומנסה לבלבל לכם את השכל עם שטויות, ובוודאי לא ללכת או לנסוע איתו לשום מקום אחר ולא לקנות ממנו כלום.
הנה כמה דוגמאות –
המקום סגור אבל אני אעזור לכם…
אחת השיטות הנפוצות בבנגקוק באזור ארמון המלך היא לגשת אליכם ולהציע עזרה ומידע, כשבעצם המטרה היא להסיט אתכם למקום אחר. יגידו לכם שבדיוק עכשיו הארמון או המקדש הסמוך לו סגורים [ואז אומרים לכם שטות כלשהי – סגור לשיפוצים, יש שם אירוע מיוחד, המלך אוכל / ישן – אמיתי!] ויציעו לקחת אתכם למקום אחר שכן פתוח עכשיו, בשלב זה אתם אמורים כבר להבין שזהו בעצם נהג מונית או סתם חאפר שמחפש להסיע תיירים.
נסיעה למקומות שאתם לא מכירים או מחיר נסיעה מחשיד
לא להתפתות לנסוע עם נהג מונית / טוקטוק למקום שאתם לא מכירים, גם אם מדובר במחיר נסיעה נמוך במיוחד. הנהג מקבל על הבאת התיירים עמלה ואתם נתקעים במקום שלא רציתם להיות בו ולרוב הוא לא יותר מאשר מלכודת תיירים. במקרים קיצוניים יותר אם הנהג יבין שלא יעלה בידו להרוויח מכם (למשל אם כבר יש לכם כרטיסי כניסה למקום אליו נוסעים) הוא פשוט יעצור וישאיר אתכם באמצע הדרך או יחזור על עקבותיו ואתם סתם בזבזתם זמן וכסף.
בירור מחיר ותשלום מראש
רצוי לסכם מראש ובאופן ברור על כל שירות או מוצר שאתם עומדים לקנות. אם לא תסכמו על מחיר אתם עלולים להדרש לתשלום מופרז ביותר.
דוגמאות: מוניות (לסכם מראש על תשלום או על שימוש במונה), רוכלים שמוכרים אוכל ליונים באזורי תיירות (לשלם על שקית האוכל ורק אז לקחת ולהשתמש בה).
חסר לי כסף ל…
לתאילנדים שלל סיפורים והמצאות, החל מבקשת עזרה לטיפול באדם חולה או חיה פצועה ועד דרישה לעזרה מבחורה עם היריון לא צפוי.. הכל במטרה לנצל את טוב לבכם ותמימותכם ולהוציא מכם כסף. במקרים מאין אלה אל תאמינו לשום סיפור ופשוט התרחקו מהמקום.
תשלום על תקלה ברכב / אופנוע ששכרתם
עוקץ נפוץ מאוד באיים שעלול לעלות לכם ביוקר! שכרתם אופנוע / רכב / אופנוע ים, נהנתם וביליתם והכל טוב ויפה. כשתחזירו את הכלי המשכיר "יגלה" פתאום שיש בו תקלה או סתם שריטה (שכנראה הייתה שם קודם) וידרוש מכם כסף רב לתיקון – יכול להגיע לאלפי באטים. סירוב לשלם עלול להתקל באלימות, לעיתים הדרכון שלכם יהיה אצלו לפקדון ולכן לא תהייה לכם ברירה אלא לשלם. להזמין משטרה כנראה לא יעזור לכם, השוטרים מקבלים שוחד נאה כדי להעלים עין או לקחת חלק בעוקץ.
כדי להמנע ממקרים כאלה, לפני ששוכרים כדאי לברר על המקום ולוודא שאחרים כבר שכרו בו ולא נתקלו בבעיות, כמו כן לצלם טוב את הכלי מכל כיוון אפשרי עם המשכיר, ולא לתת דרכון או תעודה אחרת כפקדון. כמובן שהכי טוב פשוט לא לשכור בתאילנד רכבים.
לא לשכור אופנוע ים בשום אופן!
כשזה נוגע לאופנועי ים בתאילנד, העוקץ הנ"ל נעשה באופן שיטתי ע"י עבריינים תוך שימוש באלימות ושוחד למשטרה. גם אם נותנים לכם אופנוע ים בחינם – אל תגעו בו כי אחר כך זה יעלה לכם אלפי דולרים וחבל לחסל את הטיול בגלל דבר כזה. אל תגידו לי זה לא יקרה! יש הרבה עדויות וסיפורים של תיירים, גם ישראלים, שנפלו חזק בעוקץ אופנועי הים (באיים, בפאטאיה ועוד מקומות).
גניבות
הדרכים מגוונות, חלקן פשוטות ולא כ"כ מזיקות, אחרות מסוכנות יותר. הנה כמה דוגמאות:
- תשלום בחנות – החזרת עודף נמוך יותר ממה שצריך. כדאי לשים לב תמיד כמה כסף נתתם ולא להשתמש כלל בשטרות גדולים (בעיקר לא של 1000 באט).
- גניבה מהתיק בזמן נסיעה באוטובוס – חשוב לחלק את הכסף / תעודות / כרטיסי אשראי בין התיקים ולהשאיר חלק עליכם. לא להסתובב עם הרבה מזומן.
- גניבה מהבגדים – הטיפ הזה לא מדבר על כייסים, אלא על מצב שאתם מבלים עם מישהי ובינתיים חברה שלה מרוקנת לכם את כיסי המכנסיים…היו עירניים ואם אתם הולכים למקום/חדר שאינו שלכם – בידקו טוב שלא מסתתר שם מישהו נוסף – באמבטיה, ארון, מתחת למיטה… נשמע כמו קטע מסדרה קומית אך אם זה יקרה לכם ויגנבו לכם את המזומנים, כרטיסי אשראי, דרכון וכו' תאמינו לנו שלא תצחקו..
מלכודות תיירים
מלכודות תיירים תמימות יש בכל מקום בעולם שיש בו הרבה תיירים..כמו בתאילנד. ההמלצה שלנו היא תמיד להמנע ממקומות הסובלים מעודף תיירים, מחירים יקרים ומיסחור, כשהתמורה לזמן והמחיר נמוכה. ישנם מספר כללים לזיהוי מלכודות כאלה, כאן ניתן לכם רשימה של מקומות שכדאי לחשוב פעמיים לפני שהולכים אליהם.
מופעים ממוסחרים
כדאי מאוד להתרחק ממופעי נחשים, פילים, תנינים, קופים ושאר שעשועים מטופשים שאפשר לראות בכל קרקס רחוב. לא בשביל זה טסתם עד תאילנד. בגדול, ככל שתתרחקו מהפעילויות הממוסחרות כך תוכלו לחוות את תאילנד האמיתית.
עוד נציין לחובבי חיות שרוב המקומות הנ"ל מתייחסים לחיות בצורה גרועה עד כדי הזנחה והתעללות, ולכן מי שזה חשוב לו בוודאי שלא ירצה לפרנס מקום כזה.
שווקים צפים
פעם השווקים הצפים היו אוטנטיים והביקור בהם היה חוויה של ממש. עם הזמן התאילנדים הבינו שהתיירים המערביים אוהבים את המקומות האלה ולכן היום רובם הגדול ממוסחר, המחירים יקרים מאוד יחסית למקומות אחרים, השייט עצמו יקר ובכלל נראה שהכל שם סובב סביב התיירים. כדאי להמנע מהשווקים הידועים ולחפש את השווקים הקטנים שהמקומיים הולכים אליהם.
טיפ: שוק צף שפועל באמצע השבוע הוא ב-99.9% שוק לתיירים בלבד. השווקים הצפים האוטנטיים פעילים בסופי שבוע בלבד.
פונים אליכם בהצעה? סרבו!
כמו במקרים של העוקצים שתיארנו למעלה, ישנן מלכודות תיירים שמתחילות במקומי שניגש אליכם מיוזמתו ומציע משהו – כניסה זולה למופע כלשהו (מאוד נפוץ באזור פאטפונג בבנגקוק בהקשר של מופעי בנות שונים), מוצרים זולים, נסיעה למקום אחר "שווה" וכדומה.
ההמלצה שלנו ברורה ופשוטה – לא להסכים ולא ללכת עם אף מקומי שניגש אליכם מיוזמתו.
טיפים נוספים
הסתבכתי – מה עושים?
פנו לשגרירות ישראל בתאילנד לקבלת עזרה, וצרו כמה שיותר מהר קשר עם חבר שמטייל אתכם או עם מישהו בארץ. התנהגו יפה ואל תדברו יותר מדי עד לקבלת עזרה כדי לא להסתבך עוד יותר.
באיים במזרח (קוסמוי, קופנגן) כדאי לפנות לנתי חדד, ישראלי שמפעיל מרפאה ועוזר בחינם לישראלים – דף הפייסבוק קוסמוי חילוץ והצלה.
חשוב לדעת – אם שוטרים תפסו אתכם עם סמים אתם בבעיה גדולה, במקרה הטוב שוחד למשטרה ותשלום לעו"ד מקומי יוציא אתכם מהבוץ ותגורשו מתאילנד (אחרי מסע תלאות ופחד במעצר, בעלות של אלפי דולרים). על אישום של סחר בסמים בתאילנד אף אחד לא יוכל לעזור לכם! צפו למאסר של שנים ארוכות..
המשטרה בתאילנד
השוטרים התאילנדים לא עסוקים בחיפוש אחר הצדק…כדאי להתרחק מהם ולא לערב משטרה בנושאים שאפשר לוותר עליה. התקבלו יותר מדי סיפורים על מטיילים תמימים ששוטרים ניסו לתפור להם תיק (לעיתים בתקווה לקבל שוחד כדי להשתחרר) או כאלה שפנו למשטרה ובמקום לקבל עזרה יצא שהסתבכו בעצמם..אם אתם נקלעים לסיטואציה כזו מול הרשויות המקומיות, לדרוש לראות עו"ד ולפנות מיד לשגרירות הישראלית לקבלת עזרה.
חברות וגופים שחשודים כרמאים וכדאי להתרחק מהם
סוכנות התיירות גולדן מאונטן
כתבה טובה מאוד, ועזרה לנו להבין שגם אני וחבר שלי נקלענו לעוקץ. אם אתם מגיעים לחברת תיירות שנקראת גולדן מאונטן בבקשה התרחקו ממנה כמה שיותר…
עצר אותנו ברחוב תאילנדי שאמר לנו שהוא מהממשלה ממשרד התיירות והראה לנו תעודות, לאחר מכן לקח אותנו לטוקטוק שעשה לנו סיור קצר בעיר במחיר ממש מוזל, תוך כדי הסיור ניגש אלינו עוד תאילנדי שאמר לנו שאנחנו חייבים לסגור דברים מראש כי תיכף יש להם כאן חג נורא גדול והמליץ לנו על החברה הזאת. ביקשנו מהטוקטוק שייקח אותנו לחברה ושם סגרנו דיל שבדיעבד הבנו שנורא נורא נורא יקר יותר ממה שבאמת צריך להיות. הלכנו לשגרירות לבקש עזרה אבל הם לא עזרו לנו. נסענו חזרה לחברה ואחריי ריבים והמצאת סיפורים שלנו על כך שאנחנו חייבים לחזור לארץ ואנחנו מבקשים לבטל את העסקה (3 שעות בערך) הם הסכימו לתת לנו חלק מהכסף, תוך כדי איום שאם לא נקבל את הדיל הם ייפנו למשטרה שלהם כי אנחנו עושים משהו לא בסדר. במזל הצלחנו להחזיר לנו חלק מהסכום. שמענו גם על אנשים שלא הצליחו. ובדיעבד אחריי שדיברנו עם חברת האשראי שלנו הם אמרו לנו שהחברה הזאת מוכרת לשמצה. המלצה שלנו פשוט לא לעלות על טוקטוקים.
תודה על השיתוף.
המסקנה שלכם ממש לא נכונה, אין קשר בין העוקץ שחוויתם לטוקטוקים. כפי שמומלץ בכתבה, אסור להסכים לשום דבר שמציע לכם תאילנדי מיוזמתו. כלל קל ופשוט.