צלילות בקוטאו
קוטאו Koh Tao אחד האיים הקטנים בתאילנד, גן עדן לצוללים ולמחפשים שלווה ואוירה של אי.
בכתבה שלפניכם כל המידע והטיפים שחשוב לדעת לפני שמגיעים לחופשת צלילה באי קוטאו.
למידע על מעבורות לקוטאו, לינה, חופים, אטרקציות וחיי לילה ראו את כתבת הפתיחה שלנו על האי קוטאו >>
סביב קוטאו ישנם הרבה אתרי צלילה באיכות טובה מאוד, עובדה שמושכת אליו צוללנים רבים מכל העולם. אתרי הצלילה בקוטאו אינם הכי טובים בתאילנד ויש טובים מהם. יחד עם זאת, קוטאו הוא המקום הכי טוב ללמוד בו צלילה, בעיקר למטיילים שמשלבים את הקורס במסגרת חופשה ארוכה ורוצים ליהנות גם ממה שיש לתאילנד להציע בסביבה הקרובה – בעיקר האיים קופנגן וקוסמוי.
על האי פזורים מועדוני צלילה רבים המופעלים בעיקר ע"י זרים בשילוב עם מקומיים, ומציעים שירותי השכרת ציוד, תחבורה בסירות לאתרי הצלילה, וכמובן קורסים בדרגות שונות. ראו בהמשך הכתבה מידע ופירוט על אתרים, מועדונים וקורסי צלילה באי קוטאו.
מידע כללי על קוטאו
להלן כמה פרטים חשובים על קוטאו שכדאי להכיר.
מזג אוויר
מזג האויר בקוטאו דומה לזה של שאר האיים במזרח תאילנד.
טמפ' מקסימום ביום 29-32 מעלות, טמפ' מינימום בלילה 22-25.
טמפ' המים קבועה סביב 28-30 מעלות בכל השנה.
הגורם הכי דומיננטי במזג האויר בתאילנד שמשתנה מאוד הוא הגשם. בקוטאו יורד הכי מעט גשם בחודשים פברואר-אפריל, והכי הרבה גשם באוקטובר-נובמבר.
למידע נוסף: מזג אוויר בתאילנד >>
מתי לבקר?
מבחינת מזג אויר כמובן שחודשים פברואר-אפריל הם הכי נוחים. אפשר כמובן לבקר גם בחודשים אחרים, אבל לא כדאי מסוף ספטמבר ועד תחילת דצמבר בגלל ריבוי הגשמים.
שימו לב שבימים שאחרי מסיבת הפול מון בקופנגן, קוטאו מתמלא במטיילים שעוברים אליו מקופנגן, ולכן יש להיערך מראש עם לינה.
מזג אוויר לצלילות
עונת הצלילה בקוטאו ארוכה מאוד ונמשכת כ-10 חודשים. העונה מתחילה בסוף דצמבר-תחילת ינואר עם חלוף המונסונים, בפברואר הראות במים משתפרת. החודשים מרץ-אפריל ידועים כעונת לוויתני הכריש, ונחשבים לזמן טוב לצלילות בכל צדדיו של האי (בזמן זה גם יורדים הכי פחות גשמים). התנאים משתפרים בחודשים הבאים, כשביולי עד ספטמבר הראות במים מגיעה לשיא (כ-30 מטר). אוקטובר הוא סופה של העונה עם התגברות הגשמים והתקרבות המונסון.
האי קוטאו שבמפרץ תאילנד חשוף למונסונים בתקופה שבין סוף אוקטובר ועד תחילת דצמבר (השיא בנובמבר). בתקופה זו לא מומלץ לצלול בו כי קשה יותר להגיע לחלק מהאתרים, והים הרבה יותר גבוה, מה שמקשה על מי שרגיש למחלת ים. גם הראות במים נמוכה מאוד בתקופה זו.
כדאי לדעת שבגלל שקוטאו אי כ"כ קטן, אפשר בקלות להגיע לכל אחד מצדדיו במהירות, כך שאם התנאים בצד אחד אינם טובים, אפשר לצלול בצידו השני. מועדוני הצלילה משנים את האתרים אליהם הם מגיעים עם הסירות בהתאם לתנאי מז"א והראות בתוך המים.
הערה: האתרים שבצד השני של תאילנד בים אנדמן (באזור פוקט/קופיפי) חשופים למונסונים בזמנים הפוכים, כך שאם אתם רוצים לצלול בתאילנד בחודש נובמבר, כדאי לעשות זאת בצידה המערבי.
שורה תחתונה: הכי טוב להגיע לקוטאו בפברואר-אפריל או יולי-ספטמבר.
תחבורה והתמצאות
מעבורות אל קוטאו
אל האי קוטאו מגיעים בדרך הים. על האי מזח אחד בלבד הממוקם בצידו המערבי בחוף Mae Haad, אליו מגיעות כל המעבורות מקופנגן או מהעיירה צ'ומפון Chumphon. מהמזח ממשיכים ברגל לסביבה הקרובה או לוקחים מונית למקומות מעט יותר מרוחקים.
המעבורות המהירות של חברות Lomprayah ו-Seatran Discovery מגיעות ועוזבות את קוטאו מספר פעמים ביום. זוהי האופציה היחידה שלכם להגיע אל האיים האחרים במזרח – קופנגן וקוסמוי.
בנוסף ישנה מעבורת (של חברת לומפריה) שמפליגה אל צ'ומפון והיא פחות פופולרית ורלוונטית ולכן לא נרחיב עליה כאן.
אפשרות נוספת שאינה פופולרית היא מעבורת לילה מסורטאני, נציין שזהו לא פתרון נוח ואנחנו ממליצים לא לקחת את המעוברת הזו.
הסבר מפורט על כל המעבורות בין האיים במזרח (קוסמוי, קופנגן, קוטאו) בכתבה דרכי הגעה לאיי תאילנד >>
התמצאות
האי קוטאו קטן יחסית וקל להתמצא בו ולהבין מהם המקומות החשובים והמרכזיים שמעניינים אתכם כנופשים.
- המזח – שער הכניסה לאי, נמצא בדרום מערב האי בחוף Mae Haad.
- הכפר Mae Haad בסמוך למזח, ובו אפשרויות לינה זולה, חנויות ומועדוני צלילה
- רצועת החוף המרכזית נקראת סיירי Sairee בצידו המערבי המיושב של האי, צפונית ל-Mae Haad
- חוף צ'אלוק השקט, ממוקם בצידו הדרומי של האי.
- מזרח וצפון האי – אינם מיושבים והרבה פחות מעניינים.
- אתרי הצלילה – פזורים סביב כל האי, חלקם במרחק קצר מהחוף ואחרים רחוקים יותר.
- חומרי לימוד – סרטוני וידאו וחוברות קריאה
- מבחנים בכתב
- צלילות מעשיות מסוגים שונים לפי הקורס – החל מצלילה במים רדודים, דרך צלילות עומק ולילה, ועד צלילות מיוחדות (למשל במערות או עם אוויר מועשר).
- קוטאו >> כל המידע לחופשה מוצלחת
- קופנגן >>
- קוסמוי >>
- דרכי הגעה לאיים >>
- טיסות פנימיות בתאילנד >>
תחבורה בתוך האי
הדרך הנפוצה ביותר להתניידות על האי היא עם מוניות, הכי קל ובטוח, אם כי די יקר יחסית למרחקים (התחרות על האי קטנה והאפשרויות לתיירים מעטות ולכן המחירים גבוהים).
אפשר לקפץ בין חופים גם עם סירות, ברוב החופים עוגנות סירות ארוכות זנב ובעליהן עומדים על קו המים וממתינים לנוסעים.
ההגעה אל אתרי הצלילה באופן עצמאי אינה פשוטה או זולה, וכדאי לעשות זאת בעזרת מועדוני הצלילה שמגיעים לכל אתרי הצלילה בסירות צוללים פעם או פעמיים ביום.
פעילויות, אטרקציות וחיי לילה
בניגוד לשכניו הגדולים, האי קוטאו לא מציע למבקרים בו פעילויות ואטרקציות מיוחדות. רוב העניין הוא סביב הצלילות, שנורקלינג, שייט סביב האי או אל איים סמוכים. במשך היום תוכלו לנוח על החוף. בערב חפשו מסעדה טובה, תוכלו ליהנות ממוסיקה חיה במסעדות ובארים, או לרקוד באחת המסיבות על החוף. חיי הלילה בקוטאו מתרכזים ברצועת חוף סיירי, לאורכה מפוזרים בארים ומסעדות רבות במגוון סגנונות.
צלילות
סביב קוטאו אתרי צלילה רבים, טובים וקרובים, אליהם מגיעים בדר"כ בעזרת סירה. מה שבדר"כ עושים צוללנים בקוטאו הוא להתחבר למועדון צלילה אחד או שניים ולצאת איתם לצלילות. בחירת המועדון תלויה בהיכרות מוקדמת, מחיר וזמינות יציאת הסירות והאתרים אליהם מגיעים. כל מועדון מפעיל בין סירת צוללים אחת לשלוש (תלוי בגודל המועדון), לרוב יציאה בבוקר ויציאה בצהריים, כל יציאה היא לאתר אחד או שניים סמוכים ע"מ להספיק לעשות בכל יציאה שתי צלילות.
המחירים משתנים בין המועדונים ונעים סביב 1000 באט לצלילה בודדת (לבעלי רשיון). יש מועדונים שמנסים להשאיר אתכם איתם ע"י הורדת המחיר ככל שאתם עושים איתם יותר צלילות, למשל צלילה ראשונה 1000 באט, שניה 900, שלישית 800…
צלילת היכרות
למי שאין רשיון צלילה ורוצה להתנסות בחוויה במחיר סביר ובאתרי צלילה טובים, כדאי שיקח צלילת ניסיון בקוטאו. במועדוני PADI היא נקראת Discover Scuba Diving או Discover Fun Dive. במועדוני SSI היא נקראת Try Dive. מדובר בצלילה בה אתם צמודים למדריך מנוסה עם עוד מספר צוללים קטן מאוד. האתר/ים בהם תצללו תלויים במקומות אליהם יצאו הסירות באותו היום. בגדול כל אתר שתגיעו אליו יהיה מצויין עבורכם.
מה כוללת צלילת היכרות?
מתחילים בהסבר כללי על הציוד, ממשיכים בתרגולות בסיסיות של צלילה ובטיחות ו..זהו. שלב זה בדר"כ נעשה בבוקר בבריכה או בחוף הקרוב למועדון לפני היציאה לאתר ונמשך כחצי שעה עד שעה (תלוי במספר המשתתפים). לאחר מכן יוצאים בסירה עם קבוצות צוללנים/קורסיסטים אחרים לאתר הצלילה, ומבצעים צלילה אחת עם מדריך צמוד שדואג לכל האספקטים של הצלילה – ציוד, ניווט, זמן, בטיחות וכו', אתם רק נשמעים להוראות שלו ונהנים. משך צלילה כזו כ-30 דקות, עומק מירבי 12 מטר (40 רגל). בדר"כ יציעו לכם צלילה שניה באותו אתר או באתר סמוך אליו מגיעה הסירה במחיר מופחת, וזוהי כמובן אופציה טובה ומומלצת למי שנהנה מהצלילה הראשונה.
כמה עולה?
המחיר גבוהה יותר מצלילה מודרכת רגילה ונע סביב 2000 באט לצלילה בודדת או 3000-2700 באט לשתי צלילות (באותה יציאה).
קורס צלילה בקוטאו
אפשרות טובה ומעניינת היא לעשות צורס צלילה בתאילנד ובפרט בקוטאו.
קורס ראשוני (עד 12 מטר עם מדריך)
קורס Scuba Diver שאורכו יומיים בלבד מקנה תעודת צולל עד 12 מטר, מותנה במדריך מלווה. מתאים למי שזמנו קצר מאוד ורוצה לטעום את עולם הצלילה. קורס קצר זה לא מומלץ כי בסופו של דבר כדי ליהנות מצלילה יש צורך להעמיק הרבה מעבר ל-12 מטרים ויכולת צלילה עם חבר צוללן ולא עם מדריך.
קורס בסיסי (עד 18 מטר)
הקורס הבסיסי שנקרא Open Water – מקביל למה שנקרא בארץ כוכב אחד – אורך כ-3-4 ימים וכולל 4-5 צלילות. הוא מקנה לכם תעודת צולל בסיסית עד לעומק של 18 מטר. המחיר נע סביב 9-10 אלפים באט.
קורס מלא – מומלץ (עד 30 מטר)
הקורס המתקדם Advanced Open Water – מקביל למה שקוראים בארץ 2 כוכבים – מיועד למי שכבר עשה את הקורס הבסיסי. אורכו יומיים, כולל 5 צלילות מתקדמות, ומקנה תעודת צולל עד 30 מטר. המחיר כ-8 אלפים באט. כמובן שהכי טוב לקחת את שתי ההדרכות ברצף באותו בית הספר, מה שיקח בדר"כ 6 ימים ויעלה כ-17 אלף באט. המחיר לא ממש זול יחסית לארץ אולם כשמשקללים את הלינה הזולה (מקבלים לינה מסובסדת מהמועדון עד כדי 250 באט ללילה לגסטהאוס בסיסי) יוצא שהעלות הכוללת נוחה.
קורסים נוספים
המועדונים בקוטאו מציעים גם קורסים מתקדמים עד לדרגה הגבוהה ביותר, כולל התמחויות שונות ומגוונות שאין בארץ.
הסמכות של האיגודים הבינ"ל
גם כאן, כמו בכל מקום בעולם, המועדונים מתחלקים לאלה שנותנים הסמכה של SSI או של PADI. אין טעם להרחיב כאן על ההבדלים כי זה נושא לכתבה נפרדת שאינה קשורה כלל לאי קוטאו..בגדול נאמר שאין הרבה הבדל, כל אחד שתשאלו אותו יתן לכם המלצה אחרת שתלוייה בחוויה האישית שלו.
איכות
למי שמתלבט לגבי איכות הקורסים וטיב המדריכים, חשוב לציין שהמדריכים הם לא מקומיים תאילנדים אלא אירופאים, אוסטרלים ואמריקאים מנוסים, נחמדים ודוברי אנגלית טובה.
זמנים
קורסים חדשים נפתחים כל הזמן במחזוריות של פעם במספר ימים או אחת לשבוע.
שפה
ההדרכה מתבצעת באנגלית.
בזכות ריבוי המטיילים הישראלים בתאילנד, מספר מועדונים מקיימים הדרכות גם בעברית ע"י מדריכים ישראלים, לדוגמא מועדון Ban's Diving.
יתרונות נוספים
חוויה של לימוד ובילוי עם חבר'ה צעירים ממקומות אחרים בעולם, שבאו כמוכם לעשות את הקורס, לא תהיה לכם בארץ.
השילוב המנצח של קורס צלילה עם נופש באיי תאילנד מושך רבים מכל העולם.
מועדונים מומלצים
ישנם הרבה מועדונים שמעבירים קורסים, מי שמתעניין כדאי שיבדוק כמה גורמים – וותק המועדון, רמת ההדרכה והמדריכים, רמת הציוד, רמת הגסטהאוס שהמועדון מציע, איזה הסמכה הקורס נותן (ssi או padi). חלק מהקריטריונים הללו חשובים ואחרים הרבה פחות, בידקו חוות דעת באינטרנט לגבי כמה מהמועדונים המובילים, וודאו שיש קורס בתאריכים שתהיו בקוטאו ואם אפשר גם הירשמו מראש.
הנה כמה המלצות למועדוני צלילה גדולים ורציניים בקוטאו:
Ban’s Diving – מועדון גדול ומאוד ותיק שנחשב לאחד הטובים בקוטאו, הסמכת padi. במועדון מספר מדריכים ישראלים כך שניתן גם ללמוד בעברית. ממוקמים בחוף Sairee. חסרון: קבוצות גדולות יותר מהאחרות, לא יוצאים עם הקורסים הבסיסיים לאתרים השווים בקוטאו.
Big Blue Diving – הסמכת ssi ו-padi, ממוקמים בחוף Sairee.
Buddha View – הסמכת padi, ממוקמים בחוף Chalok בחלקו הדרומי של קוטאו.
Crystal Dive – הסמכת padi, ממוקמים בחוף Mae Haad.
Scuba Junction – הסמכת ssi ו-padi, ממוקמים בחוף Sairee.
Dive Point – הסמכת padi, ממוקמים בחוף Mae Haad.
Easy Divers – הסמכת padi, ממוקמים בחוף Mae Haad.
תשובות לשאלות נפוצות
הסמכת PADI או SSI?
שאלה זו חוזרת בקרב כל מי שחדש בעולם הצלילה ורוצה לעשות קורס. ההבדלים זניחים, ובעיקרון שתי ההסמכות נותנות את אותו הדבר.
נציין שבתי הספר של PADI מחוייבים למכור לכם את חומרי הלימוד, בעוד שמי שנותן הסמכת SSI יכול להשאיל לכם את החומרים לתקופת הקורס ללא עלות. בתאילנד החומרים נמכרים בעלות של כאלף באט, לדעתינו כדאי מאוד שלכל צוללן יהיה את החומר הבסיסי בבית כך שעוד אלף באט על חוברות הלימוד לא מהווה שיקול נגד PADI.
מעבר לכך בדר"כ הסמכות PADI יקרות יותר, אך במחירים של תאילנד זה ממש זניח.
מה כולל קורס צלילה?
הקורס מגוון וכולל מספר מאפיינים:
אין עדיין תגובות