סוגי גלישה וטכניקות גלישה
לפניכם מידע חשוב לגולשי סקי מתחילים על סוגי הגלישה השונים, סגנונות וטכניקות גלישה, טיפים והמלצות שכדאי לקרוא לפני שיוצאים לחופשה.
סוגי גלישה
יש הרבה סוגים של גלישת סקי וסנובורד, סקי לא מסתכם בגלישה במורד מדרון מושלג, למרות שאם אתם עושים את צעדיכם הראשונים בעולם הסקי אז זה כנראה הדבר הראשון שתלמדו לעשות.
לפניכם סוגי הגלישה העיקריים החביבים על גולשי הסקי:
סקי אלפיני (Alpine ski)
זהו סוג הגלישה הכי פופולרי וגם הכי ידוע. המונח סקי אלפיני כולל מגוון של צורות גלישה שהמשותף לכולם הוא הגלישה במדרונות מושלגים, אם במגלשיים רגילים ואם בסנובורד.
רוב תחרויות הסקי הן בסקי אלפיני, והן מתחלקות למסלולים הבאים:
סלאלום (Slalom)
סלאלום הוא המסלול האיטי והטכני ביותר מבין סגנונות הסקי האלפיני. הגלישה מתבצעת בין שערים (זוגות של דגלים קרובים אחד לשני) הפרוסים באופן די צפוף (שער כל 12 מטר בערך) , ולכן גלישה במסלול זה מאופיינת בפניות חדות בין הדגלים.
סלאלום ענק (Giant slalom)
זהו מסלול סלאלום עם צפיפות קטנה יותר של שערים (אחד כל 25 מטר בערך). מסלול זה הוא מהיר יותר, כי הפניות הנדרשות מהגולש הן פחות חדות, ולכן אפשר לפחת מהירות גלישה רבה יותר.
יש גם מסלול יותר מהיר שנקרא סופר G (Super giant slalom), והעיקרון בו זהה לקודמים.
גלישה במורד (Down hill)
זהו המסלול הכי מהיר בסקי האלפיני, כי בו הדגלים מרוחקים אחד מהשני (שערים רחבים) ובצפיפות נמוכה, לכן הפניות אינן חדות והגולש צובר מהירות גבוהה מאוד. אופי המסלול הוא פחות טכני והרבה יותר פיזי. בגלל המהירות, הוא נחשב למסוכן ביותר מבחינת פציעות.
סקי מישור (Cross country ski)
בניגוד לסקי אלפיני, קרוס קנטרי בעצם יותר דומה להליכה בשלג מאשר לגלישה בשלג. סקי מישור עושים במרחבים מישוריים (ולא במדרונות הרים) עם מגלשיים דקים המיועדים למטרה זו, כאשר מקלות הגלישה ממלאים תפקיד חשוב בפעילות (לעומת סקי אלפיני שם המקלות לא משמעותיים).
סוג זה של סקי נקרא גם "סקי למרחקים" בגלל שהמשתתפים בו עוברים בדרך כלל מרחקים גדולים של עשרות ק"מ. הוא נחשב לקשה מאוד, כי הגולש/הולך צריך מפעיל את רוב שרירי הגוף לאורך זמן רב ובעומס גבוה. סוג זה נפוץ בעיקר בארצות הצפוניות (אזור סקנדינביה, קנדה ורוסיה).
סגנונות של סקי קרוס קנטרי:
סגנון קלאסי
בסגנון זה המגלשיים נמצאים במסילות שנחצבו מראש בשלג, תנועת הרגליים היא אופקית, והגולש מתקדם על ידי בעיטות קדימה עם הרגליים, וכמובן דחיפה עם מקלות הסקי. זהו סגנון קל ללימוד ואיטי יחסית, כאשר עיקר העומס על הגולש הוא בפלג הגוף העליון.
סגנון חופשי
סגנון זה הוא ללא מסילות בשלג וההתקדמות היא בעיקר בתנועת רגליים אנכית (כמו בהחלקה על הקרח). העומס מתחלק בין הרגליים לידיים והוא מהיר הרבה יותר מהסגנון הקלאסי, אבל הוא קשה יותר ללימוד.
סגנונות וטכניקות גלישה
יש הרבה מאוד טכניקות גלישה, המותאמים לרמת הגולש, למטרה (למשל, מהירות גלישה) ולסוג הגלישה.
לפניכם הטכניקות העיקריות:
גלישת פיצה (Snow plow / wedge)
זוהי טכניקת הגלישה הבסיסית שכל גולש לומד בתחילת דרכו, ועליו לשלוט בה לפני שיוכל להתקדם ברמת הגלישה שלו. זוהי שיטה פשוטה של גלישה ועצירה לסירוגין. בשיטה זו הגולש יוצר צורת V קלה עם המגלשיים (נקראת גם צורת פיצה בגלל הדמיון לצורת משולש פיצה), והיא מונעת ממנו להתקדם במהירות במורד. העצירה מתבצעת כאשר הגולש נשען מעט קדימה ויוצר לחץ על החלק הקדמי של המגלשיים. פניה נעשית על ידי העברה קלה של משקל אל הרגל הנגדית לכיוון אליו רוצים לפנות (כדי לפנות ימינה העבר משקל לצד שמאל).
גלישה מקבילית / גלישת פרלל (parallel skiing)
טכניקת גלישה מתקדמת יותר שבה הגולש מחליק עם מגלשיים מקבילות, כאשר היא משנה את המשקל בין הרגליים בהתאם לכיוון התנועה ולזווית המדרון. הגלישה נעשית על סכין אחת בכל רגל (כלומר המשקל מוטה לצד אחד של המגלש, ולא על כל המגלש בצורה שווה), ברגל אחת על הסכין הפנימית וברגל האחרת על הסכין החיצונית.
עצירה בסגנון זה נקראת הוקי סטופ (Hockey stop)
סגנונות גלישה בסנובורד
גלישה רגילה (Regular)
גלישה עם סנובורד כאשר הרגל השמאלית קדימה
גלישת גופי (Goofy)
גלישה עם סנובורד כאשר הרגל הימנית קדימה
גלישת פייקי (Fakie)
גלישה הפוכה , כלומר הרגליים מחליפות כיוון גלישה
מושגים נוספים
Traverse
גלישה בכיוון אנכי למדרון.
שוס
ירידה מהירה ללא הפניות, בדרך כלל אחריה יש עלייה חזקה.
אין עדיין תגובות