אתרים בברלין בעלי אופי יהודי
בברלין יש לא מעט מקומות עם זיקה להיסטוריה ולמורשת היהודית, וכמובן למלחמת העולם השניה. מעטים מן המקומות האלה הם גדולים ומפורסמים, כמו המוזיאון היהודי, ושאר המקומות די קטנים ופזורים בכל רחבי ברלין, נטמעים ומשתלבים בה. חלקם שרידים אוטנטיים מן העבר, אחרים אנדרטאות או יצירות אמנות. כמה מן האתרים הללו בהחלט שווים ביקור כחלק מטיול בברלין, ובוודאי כחלק מטיול שורשים או טיול שעיקרו בעל אופי יהודי. בכתבה זו ריכזנו את המומלצים.
סיורים
מי שרוצה להעמיק בנושא זה, יכול לקחת סיור רגלי מודרך, שעובר באתרים החשובים. הסיורים הללו מועברים בדרך כלל גם ע"י מדריכים דוברי עברית, שיודעים לקחת אתכם למקומות שלא כולם מכירים (אבל כן מתוארים בכתבה זו) ולספר את סיפורו של כל מקום ומקום.
למידע נוסף ראו את הכתבה שלנו סיורים בברלין >>
המוזיאון ליהדות ברלין (Jüdisches Museum Berlin)
ללא ספק אתר חובה לכל מי שמבקר בברלין. זהו מוזיאון חשוב ומרגש, הסוקר את ההיסטוריה של יהדות גרמניה וברלין בתחומי החיים השונים מאז שהתיישבו יהודים בברלין ועד ימינו. בניגוד למה שאנשים חושבים, זהו לא מוזיאון בסגנון יד ושם. המוזיאון פרוס על פני שני מבנים ומספר מעברים תת קרקעיים המעוצבים באופן מיוחד ושונה התורמים לחווית הביקור במקום.
מומלץ לבקש סיור קולי מודרך (אוזניות אישיות) גם בעברית.
מתי פתוח?
כל יום מ-10:00 בבוקר ועד 20:00 בערב (שני עד 22:00), הכניסה עד שעה לפני מועד הסגירה. סגור בראש השנה, יום כיפור, 24 בדצמבר.
כמה עולה?
8 אירו למבוגר, 14 אירו למשפחה (2 מבוגרים ועד 4 ילדים), חינם מתחת לגיל 6. מדריך קולי: 3 אירו.
איפה / איך להגיע?
כתובת: Lindenstraße 9-14
מטרו בקווים U1, U6 , תחנת Hallesches Tor או בקו U6 , תחנת Kochstrasse
אוטובוס: קווים M29, M41, 248
אתר אינטרנט: המוזיאון היהודי בברלין
האנדרטה לזכר השואה (Denkmal fur die ermordeten Juden Europas)
לזכר היהודים שנספו בשואה עוצבה ותוכננה אנדרטה מיוחדת על ידי פיטר איזנמן, אשר נחנכה באופן סימלי ביום השנה השישים לסיום המלחמה (מאי 2005). האנדרטה מורכבת מכ-2700 עמודי אבן אפורים בצורות וגדלים שונים, המשרים על המבקר סביבם תחושה של בלבול וחוזר יציבות. קיימת לא מעט ביקורת על האנדרטה על כך שהיא יותר מדי אבסטרקטית ולא כוללת שום דבר שמזכיר מפורשות את השואה, גם לא סמלים, כיתוביות, תאריכים וכדומה.
ליד האנדרטה יש מרכז מידע עם הסברים על מפעל ההשמדה הנאצי, הפתוח בכל יום בשעות 10:00 בבוקר ועד 20:00 בערב.
איפה / איך להגיע?
דרומית לשער ברנדנבורגר, בין הרחובות Behrenstraße, Cora-Berliner-Straße
אתר האינטרנט של אנדרטת השואה בברלין
רציף 17 Gleis
מהתחנה שבקצה שכונת גרינוואלד נשלחו ברכבות יהודי ברלין למחנות הריכוז. כיום ליד רציף 17 ממנו יצאו המשלוחים עומדת אנדרטה לזכר אותם יהודים. האנדרטה היא קיר עליו חקוקות דמויות אנשים ההולכות ונעלמות. בנוסף, לאורך המסילה היוצאת מהרציף מתועדים על גבי לוחות פרטי המשלוחים עם תאריך, מספר היהודים שנשלחו ושם תחנת היעד, וניתן להתרשם מכמות האנשים הגדולה שעברה מתחנה זו בתקופת המלחמה.
איפה / איך להגיע?
תחנת הרכבת Grunewald
קיר המראות (Der Spiegelwand)
קיר המראות הוא אנדרטת ברזל מלוטש דמוי מראה, שהוקמה לזכר יהודי הרובע בשנת 1995. על הקיר חקוקים כ-1700 שמות יהודים בני המקום שנשלחו למחנות, ליד כל שם תאריך הלידה והכתובת. בנוסף מופיעים איורים המנציחים את חיי הדת והמסורת היהודיים – בית כנסת, ילדים מדליקים נרות חנוכה ועוד.
איפה / איך להגיע?
בכיכר Hermann-Ehlers ליד תחנת הרכבת Rathaus-Steglitz ברובע שטגליץ (בדרום העיר).
אפשר להגיע למקום עם רכבת עירונית או מטרו לתחנה הנ"ל.
אנדרטת ההנצחה ברחוב לווצוב
אנדרטה זו הוקמה ב-1988 ליד מה שהיה פעם בית כנסת שנהרס בליל הבדולח, ואחר כך הגסטאפו הסב לשמש כמרכז לאיסוף יהודים ושילוחם למחנות (סה"כ יצאו ממנו 63 משלוחים). במבנה בית הכנסת נעשה רישום האנשים, וכאן הם המתינו עד שאולצו ללכת ברגל אל תחנת הרכבת הסמוכה, ומשם למחנות.
האנדרטה משלבת שלושה אלמנטים:
1. קרון רכבת, ובתוכו צלליות של אנשים.
2. לוח ברונזה גדול, ועליו פרטים של תאריכי המשלוחים, מספר האנשים שהיו בכל משלוח והיעד הסופי שלו.
3. 35 לוחות נוספים עם שמות של בתי כנסת בברלין, אשר נפגעו בליל הבדולח.
איפה / איך להגיע?
רחוב Levetzowstraße 7 ברובע Moabit.
האנדרטה בגשר פוטליץ (המדרגות הקטועות)
אנדרטה שהוקמה ב-1987 (וחוללה פעמים רבות), לזכר יהודי ברלין שנשלחו מתחנת הרכבת הסמוכה אל המחנות. במקום בו עלו היהודים אל רכבות המוות ניצב פסל המזכיר מצבת קבר עם מגן דוד גדול ומעליו מדרגות שלא מובילות לשום מקום..
איפה / איך להגיע?
מתחת לגשר פוטליץ, ברובע העממי וודינג בצפון ברלין.
התמרורים ברובע הבווארי
זהו מייצג הממוקם באזור בו חיו עד המלחמה יהודים רבים. ברחבי הרובע מפוזרים עשרות שלטים-תמרורים, המנציחים את האיסורים וההגבלות שחוקקו כנגד היהודים לאחר עלית הנאצים לשלטון בגרמניה, כחלק מחוקי נירנברג. על צד אחד של כל תמרור מופיע איור ומצידו השני מצוטט החוק הקשור לאיור. בין השאר אפשר למצוא שם שלט עם ציפור והחוק האוסר על יהודים להחזיק חיות בית, איור של משחק כלשהו והאיסור לשחק עם ילדים יהודים, איור של תוי נגינה ולצידם האיסור על יהודים להשתתף בתזמורות, איור של שעון המורה על השעה 8 והאיסור על יהודים לצאת מביתם לאחר השעה 8 בערב ועוד… הסברים על כל אחד מהאיסורים הללו ומיקום השלטים תמצאו על מפה בכיכר הראשית ברובע, מול תחנת הרכבת התחתית באיירישר פלאץ.
איפה / איך להגיע?
ברובע הבווארי, ברחובות סביב כיכר Bayerischer platz.
רכבת: U4, U7.
אנדרטת החדר העזוב בקופנפלאץ (Der verlassene Raum)
פסל פשוט אבל מרשים במסר שהוא מעביר. מדובר בשולחן ברונזה ושני כיסאות המוטלים לצידו, במראה המרמז על חדר שיושביו נאלצו לעוזבו בפתאומיות.
איפה / איך להגיע?
Koppenplatz, ברובע היהודי הישן של ברלין.
מקומות נוספים
בית וונזה
המבנה בו התקיימה הפגישה בה דנו ראשי הנאצים בפיתרון הסופי. כיום משמש כאתר היסטורי-חינוכי.
אתר אינטרנט: בית ועידת וונזה
בית הקברות היהודי
ליד בית הקברות היהודי יש פסל זיכרון ליהודים שנשלחו למחנות. על הבניינים מול בית הקברות תלויים שלטים גדולים עם שמות המשפחות היהודיות שהתגוררו שם עד למלחמה.
בית הכנסת O.P.
ליד בית הכנסת O.P. יש חצר משוחזרת לפעילויות היהודיות.
בית הכנסת היהודי
לא מומלץ. מספיק לראות את בית הכנסת מבחוץ, אבל לא להכנס. הביקור בתוך המבנה די מיותר ומשעמם, אין ממש מה לראות בפנים, ואפילו לוקחים על זה כסף.
עוד כתבות מעניינות על ברלין באתר טרוול זון
- מלונות מומלצים בברלין >>
- אטרקציות בברלין >> אתרי החובה הכי שווים שאסור לפספס
- אטרקציות לילדים בברלין >>
- מרכזי קניות בברלין >> קניון אלקסה, אירופה סנטר, קה דה ווה, רחוב קודאם ועוד
- מוזיאונים בברלין >>
- סיורים מומלצים בברלין >>
- סביב ברלין >> המלצות לטיולי יום בפוטסדאם, דרזדן, ליפציג ועוד
האתר שלך מאוד מעניין. אני מתכנן בחודש יוני לבקר בברלין (אגיע ברכב בנסיעה מבוקרשט, כמובן עם עצירות בדרך). האם אתה יכול לכתוב את השם של רחוב לווצוב באותיות לועזיות?
כדאי להוסיף לרשימה את wannsee. למרות המרחק ממרכז העיר. מוסיף הרבה להבנת ההתנהלות הבלתי נתפסת של השלטון הנאצי.